88.000 de cadre medicale caută să-și crească veniturile în privat

88.000 de cadre medicale caută să-și crească veniturile în privat

Bătălia pe care o duc sindicatele din Sănătate cu ministerul de resort pentru creșterea cu 10% a veniturilor salariale se lasă cu amenințări cu proteste

Nemulțumiți de negocierile purtate cu Ministerul Sănătății pentru creșterea veniturilor tuturor angajaților din Sănătate, sindicaliștii Sanitas vor să negocieze direct cu Guvernul. Ei solicită acordarea unei creșteri salariale cu minimum 10% din salariul de bază pentru toți angajaţii din Sănătate, începând cu data de 1 septembrie.

Negocieri tergiversate

„În urma discuţiilor care au durat mai bine de trei ore, luând în considerare tergiversarea finalizării acestor negocieri şi rezultatul incert de la acest moment, liderii organizaţiilor judeţene Sanitas au mandatat Biroul Executiv să negocieze cu reprezentanții Guvernului acordarea unei creșteri salariale de minimum 10% din salariul de bază tuturor lucrătorilor din Sănătate, începând cu 1 septembrie 2015”, se arată în comunicatul remis redacției EVZ, după întrunirea de ieri a Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas. Dacă negocierile eșuează, va fi declanșat și un amplu program de acțiuni sindicale revendicative, spun reprezentanții Sanitas.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea care ar crește veniturile personalului medical se află în dezbaterea Senatului în această săptămână

Salariile din prezent

Potrivit legislației în vigoare, un medic primar poate câștiga un salariu de bază de 3.356 de lei, un medic specialist ia 2.763 de lei, unul rezident din anii VI-VII are salariul de bază de 2.137 de lei, iar rezidenții din anii IV-V - 1.934 de lei. La acestea se adaugă, însă, remunerațiile pentru orele efectuate în linia de gardă, sporurile de periculozitate etc, explică reprezentanții MinisteruluI Sănătății.

Se cere dublu în privat

Nevoiți să-și întregească veniturile pentru a putea trăi decent, cadrele medicale își caută de lucru în zona privată. Conform statisticii efectuate de o firmă specializată, la ora actuală sunt 88.000 de cereri de angajare în privat, iar pretențiile salariale sunt chiar și de două ori mai mari decât veniturile primite de la stat. Cele mai mari pretenții le au medicii stomatologi, care vor să câștige, net, 1.600 de euro, secondați de medicii specialiști, care cer, în medie, 1.300 de euro.

TOP - salarii cerute în privat

1. Medic stomatolog: 1.600 euro 2. Medic specialist: 1.300 euro 3. Asistentă medicală: 790 euro 4. Farmacist: 750 euro 5. Reprezentant medical: 670 euro 6. Medic veterinar: 650 euro 7. Optometrist: 580 euro 8. Asistent/ă farmacie: 430 euro 9. Asistent/ă stomatologie: 340 euro * Statistică a salariilor, nete și în euro, realizată de la CeeVee.com