Editura Evenimentul si Capital

79 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate pe teritoriul altor state

Autor: | | 0 Comentarii | 1819 Vizualizari

Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 225 de persoane, 71 de autovehicule, un certificat de înmatriculare şi 20 de documente care făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.

Autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen din octombrie 2010, iar din aprilie 2013, la cel de a doua generaţie (SIS II), sistem ce a devenit funcţional şi în România, la fel ca în celelalte state membre Schengen. În urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române, în perioada 6 – 13 noiembrie a.c., au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 146 de persoane ce fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen).  

Cinci dispăruți

Poliţiştii români au pus în aplicare 11 mandate europene de arestare, au depistat 130 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 5 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen. De asemenea, pe teritoriul României, au fost identificate 45 de autoturisme ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale și 11 documente căutate de statele membre. Totodată, 79 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Zeci de urmăriți general

Dintre acestea, 29 erau urmărite de Poliţia Română în baza unor mandate europene de arestare, 45 de persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 5 persoane erau semnalate dispărute de autorităţile române. Partenerii din statele membre au identificat 26 autoturisme, 9 documente și un certificat de înmatriculare, căutate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale. România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010. Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.

Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc. Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate