Editura Evenimentul si Capital

50.000 de euro, fonduri nerambursabile pentru micii fermieri

14-04/09-agricultura-shutterstock-146446163-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 7206 Vizualizari

Începând cu luna mai, vor putea fi depuse cereri de finanţare pentru dezvoltarea fermelor de familie, bugetul alocat prin noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 fi ind de circa 35 de milioane de euro.

Fermele de familie reprezintă gospodăriile care produc atât pentru autoconsum, cât şi pentru piaţă. Pentru a se încadra în categoria fermelor de familie, valoarea producţiei nu trebuie să depăşească 60.000 de euro. Cea mai mare parte a exploataţiilor agricole din România se încadrează în categoria fermelor de subzistenţă, adică a celor care produc doar pentru autoconsum.

700 de beneficiari

Pentru a creşte numărul fermelor care fac şi profit de pe urma creşterii animalelor sau cultivării terenurilor, prin noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor fi sume importante puse la bătaie pentru acestea.

Prima sesiune de depunere a proiectelor în vederea accesării banilor de la Uniunea Europeană va fi deschisă în luna mai. Ministerul Agriculturii se aşteaptă ca peste 700 de ferme familiale să beneficieze de sprijin. Acestea vor putea accesa fonduri nerambursabile de maximum 50.000 de euro/proiect.

Proiecte-tip

Pentru a facilita accesarea fondurilor europene, MADR va pune la dispoziţia fermierilor proiecte-tip, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR), din subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole (ASAS) din Bucureşti. „Suntem în fază incipientă, dar vom fi gata la termen, în luna mai. Proiectele tip se adresează micilor fermieri care doresc să facă investiţii sau să modernizeze unităţile de producţie, fie că vorbim de zootehnie, legumicultură sau cultura mare”, ne-a declarat Ana Ursu, secretarul ştiinţific al ICEADR. Instituţia va oferi şi consultanţă celor care vor dori să acceseze fonduri europene.

Atenţie la consultanţi!

Proiectele-tip sunt un pas important către obţinerea finanţărilor europene şi îi ajută pe fermieri să facă economie. Firmele de consultanţă fac planuri de afaceri, în schimbul unui onorariu calculat ca procent din valoarea proiectului.

Pentru a obţine un comision cât mai mare, de multe ori, proiectele au fost supradimensionate. De aceea, beneficiarii nu au putut îndeplini obligaţiile asumate prin planul de afaceri şi au pierdut banii europeni, rămânând şi datori la băncile de la care au luat credite pentru cofinanţarea proiectelor.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate