Editura Evenimentul si Capital

5 mituri despre partaj. Cum se împarte averea familiei, la final de căsnicie

Autor: | | 0 Comentarii | 8906 Vizualizari

În România, cam una din cinci căsnicii sfârșește prin divorț, arată statisticile, cauza principală a divorțurilor fiind infidelitatea conjugală. Deși cele mai multe divorțuri se finalizează prin acordul părților, la partaj, lucrurile se complică.

Titu Eugen Gheorghe, avocat cu experiență în gestionarea cazurilor de partaj, explică mai jos cinci mituri cu privire la „împărțirea” averii după divorț.

1. Bunurile de dinainte de cãsãtorie nu sunt împãrțite la partaj

Adevarat. Partenerii își pot păstra fără probleme bunurile și proprietățile pe care le dețineau înainte de a-și pune pirostriile.

„Bunurile de dinainte de căsătorie au regim de bunuri proprii ale fiecărui soț și nu vor fi împărțite la partaj, căsătoria neavând nicio influență asupra calității de bun propriu al acestora”, explică avocatul Titu Eugen Gheorghe.

2. Daca locuim în concubinaj, nu putem avea dreptul la anumite bunuri la despărțire.

Fals. Deși concubinajul nu are aceeași valoare legală precum căsătoria, asta nu înseamnă că bunurile cumpărate la comun nu se vor împărți între parteneri, dacă decid să se despartă. Important este să poată dovedi cota cu care au participat la achiziționarea respectivului bun. „Concubinajul nu creează o prezumție de comunitate legală ca în cazul căsătoriei. Astfel, fiecare concubin urmează să păstreze lucrurile pe care le-a cumpărat în mod individual. În cazul bunurilor cumpărate din fonduri comune ale acestora, urmează a se aprecia suma cu care a contribuit fiecare la achiziționarea respectivului bun. Partea care nu rămâne cu bunul respectiv în natură are un drept de creanță în cuantumul sumei cu care a contribuit”, declară avocatul.

3. Dupa cinci ani de căsnicie, averea soților devine comună

Fals. Zicala adesea vehiculată în popor nu este întotdeauna adevărată. În prezent, atunci când se căsătoresc, soții pot alege dintre mai multe convenții matrimoniale, care le permit fie să împartă toate bunurile în mod egal, fie ca bunurile să rămână celui care le-a achiziționat. „În momentul încheierii căsătoriei, soții pot alege unul dintre următoarele regimuri matrimoniale: regimul comunității legale, regimul comunității convenționale ori regimul separației de bunuri. Oricare dintre aceste bunuri poate fi modificat voluntar sau judiciar pe parcursul căsătoriei, numai la cererea soților. Astfel, acest mit este fals, întrucat regimul matrimonial nu se schimbă de drept după trecerea unei anumite perioade de timp”, adaugă avocatul Titu Eugen Gheorghe.

4. Într-un partaj, regula este ca soții să ia jumătate-jumătate

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate