5 lucruri care se întâmplă în corpul tău când te îmbuibi de Căciun
- Dana Lascu
- 25 decembrie 2017, 09:09
Cu toate bunătățile de pe masa de Crăciun e greu să nu te îmbuibi. De cele mai multe ori mâncăm mult mai mult decât putem sau decât ar trebui. Iar efectele nu întâzie să apară. Iată 5 lucruri care se întâmpă în corp când exagerezi cu mâncarea
Sarmale, fripturi cu garnitură de cartofi, salată de boeuf, ciorbe cu carne de porc, cozocani, prăjituri și torturi, de Crăciun umplem masa cu tot felul de bucate delicioase și ne pregătim, resemnați, să dăm drumul la catarama de la pantaloni. Însă cei care exagerează cu mâncarea se pot aștepta la anumite simptome neplăcute care îi pot duce și la spital, dac nu reușesc să-și stăvilească poftele:
Dieteticianului Geraldine Georgeou, de la Designer Diets, enumeră cinci efecte secundare cheie pe care le are corpul nostru atunci când exagerăm cu mâncarea.
1. Oboseala
Geraldine Georgeou a explicat, pentru DailyMail, că un efect secundar obișnuit al supraalimentării este starea de letargie, cunoscută în mod colocvial dreapt o „comă alimentară”.
„Prin excesul de mâncare, crește masiv aportul de glucoză, iar organismul va produce în exces insulină”, a spus ea.
Asta duce la creșterea glicemiei ceea ce dă o stare de letargie, mulți oameni care mănâncă mult și des simțin nevoia să tragă un pui de somn după fiecare masă.
2. Eliminarea gastrică forțată
După ce îngurgităm cantități mari de alimente, apare și nevoia de a merge des la toaletă. Acest lucru se datorează unei eliminări gastrice rapide, cunoscută și sub denumirea de „sindrom de dumping”.
Golirea gastrică rapidă are loc atunci când avem stomacul umplut peste plin și o mare cantitate de zahăr în organism, arată Geraldine Georgeou.
„Supraalimentarea poate determina zahărul să se deplaseze din stomac în intestin prea repede, transformând totul în lichid, ceea ce vă poate provoca diaree”, a arătat ea.
Geraldine Georgeou spunea și că persoanele cu sindrom de intestin iritabil sunt mai sensibile la acest sindrom de „dumping”.
3. Balonarea
Persoanele mănâncă mult și nu mestecă în mod corespunzător mâncarea se balonează până când arată de parcă ar fi însărcinate.
Geraldine Georgeou a spus că adesea oamenii nu se gândesc la cât consumă la masa de Crăciun și apoi încep să se simtă umflați.
„Țineți minte că băuturile alcoolice alăturate alimentelor pot crea mai mult gaz și vă pot face să vă simțiți mai mult umflat”, a subliniat dieteticianul.
4. Greața
Probabil cea mai neplăcută reacție pe care o experimentăm la supraalimentarea este greața, pe care o simțim din cauza consumului prea mare de grăsime, cu toate fripturile și sarmalele pe care tradițional le avem pe masa de Crăciun.
„Grăsimea se digeră cel mai greu și poate da o golirea gastrică întârziată”, a arătat specialistul
„Consumul în exces de grăsimi va necesita o digestie îndelungată care vă poate face să vă simțiți incomod sau bolnav, mai ales dacă aveți probleme cu bila”, atrăgea atenția Geraldine Georgeou.
5. Neliniștea și somnul agitat
Te găsești vreodată să întinzi în pat după o masă bogată? Ei bine, dieteticianul susține că există un motiv și pentru acest lucru, și anume impactul alimentelor asupra metabolismului glucozei și al zahărului.
„Când aveți un aport mare de carbohidrați, aveți un aport mare de glucoză. Când încercați să adormiți are loc o scădere briscă a acestui nivel, ceea ce vă va trezi, ceea ce, în final, vă va afecta somnul”, a arătat aceasta.