Editura Evenimentul si Capital

4 miliarde de euro! Atît va da România săracă pe rachetele Patriot! Suma cu care, în realitate, liderii PSD vor să cumpere pentru ei bunăvoinţa americanilor | ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 25 Comentarii | 5773 Vizualizari

Toate site-urile şi televiziunile de ştiri au difuzat joi după- amiază, în regim de Breaking news, ştirea potrivit căreia România urmează să achiziţioneze anul acesta din America rachete Patriot în valoare de 4 miliarde de euro. Desigur, Breaking news-ul a fost folosit de presa noastră din simplul motiv că rachetele Patriot ţin de arsenalul hollywoodian, alături de Rambo, de CIA şi de Secret Service.

Noi credem însă că ştirea merita regimul de Breaking news din cel puţin trei motive:

1. O asemenea sumă într-o ţară în care mai sunt atîtea de făcut în materie de viaţă cotidiană – de la autostrăzi şi căi ferate de mare viteză pînă la WC-uri publice, măcar în Bucureşti – e o ştire de Breaking news.

2. Înzestrarea cu rachete Patriot e un nou gest care poate fi interpretat de Moscova, alături de Scut, drept unul ţinînd de ipostaza României de etern căţel al Vestului faţă de Imperiul de la Răsărit.

3. Achiziţionarea de rachete Patriot la o asemenea sumă, fără organizarea unei competiţii între producători, e o dovadă fără dubiu de încercare a Guvernului PSD-ALDE de a cumpăra favoare americană pe spatele banilor luaţi de la omul de rînd.

Dacă decizia ar fi fost luată de regimul Băsescu nimeni nu-ar fi fost surprins. Traian Băsescu a făcut din Marele Licurici Steaua Polară a României. PSD a dus în anii anteriori o campanie de propagandă şi agitaţie împotriva partidelor care-l slugăresc pe Marele Licurici.

Pe drept cuvînt, joi seara, la România 9 de la TVR, Mircea Dinescu şi-a exprimat uluirea pentru această achiziţie aberantă, din seria Tichiei de mărgăritar a chelului.

Ascultîndu-l pe Mircea Dinescu, care a ţinut neapărat să abordăm acest subiect, netrecut pe ordinea de zi a emisiunii, mi-am dat seama că, deşi auzisem ştirea la România Actualităţi, nu mă preocupasem s-o verific.

Am accesat ştirile privind Achiziţia de pe tableta luată cu mine.

După cîteva ştiri citite – toate aceleaşi, pentru că erau copiate după o depeşă Mediafax – am simţit nevoia să mă frec la ochi.

Anunţul nu venise nici de la Preşedinte, nici de la premier, nici măcar de la ministrul Apărării.

Nu era nici măcar informaţie pe surse, obţinută de presă pe căi ilicite. Lîngă Galaţi, la Smârdan, era în desfăşurare un exerciţiu militar comun româno- american. Astfel de exerciţii trec neobservate de presa noastră, fie şi pentru faptul că, pînă acum cel puţin, n-a fost lansată o bombă nucleară din greşeală. Fiind vorba de fapte strict militare, presa nu se grăbeşte să-şi trimită corespondenţii la faţa locului. E de la sine înţeles că ştabii Armatei, prezenţi la faţa locului, nu organizează conferinţe de presă.

Chefuri după, da, mai organizează, dar întîlniri cu ziariştii, nu.

Ce dracu să spui presei cît de cît interesant despre un exerciţiu militar? Ei bine, anunţul privind achiziţia de rachete Patriot în valoare de 4 miliarde de euro a fost făcut nu la o şedinţă CSAT, nu la o ședință de Guvern, ci la o conferinţă de presă organizată la Smârdan, lîngă Galați.

Cel care a făcut anunțul n-a fost președintele României, premierul, Șeful partidului care deține majoritatea în Parlament, ministrul Apărării Anunţul a fost făcut mai întîi de Florin Vlădică, secretar de stat în MApN la Departamentul Armament, şi a fost confirmat de şeful Marelui Stat Major, Nicolae Ciucă.

Ionuţ Cristache, regizorul emisiunii, a făcut să fie difuzat un grupaj constituit din Declaraţia lui Nicolae Ciucă şi reacţiile lui Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea.

Reacţiile mi-au împins uluirea pînă la descumpănire.

Dacă se pune problema unei asemenea achiziţii (4 miliarde de euro pe armament), responsabili sunt Guvernul şi Majoritatea parlamentară. Ori atît premierul, cît și șeful Majorității, au părut luați prin surprindere de anunț.

Liderul Majorităţii PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi-a exprimat nemulţumirea faţă de declaraţia lui Nicolae Ciucă: „Ce nu mi-a plăcut astăzi (joi – n.r.) a fost declaraţia – nu ştiu dacă a fost astăzi sau ieri – declaraţia şefului Statului Major care a anunţa deja că va achiziţiona rachete Patriot. Păi au finalizat procedurile? Nu e bine să aştepte derularea procedurilor, totuşi? E şeful Statului Major şi mă aştept la foarte multă rigoare. Poate şi ministrul Apărării se gîndeşte la asta tot timpul acolo, prin minister. Mai puţine declaraţii şi mai multă acţiune cred că este mai bine.” Chiar dacă Liviu Dragnea nu dezminte categoric anunţul, totuşi, reacţia sa ţine de minima respectare a procedurilor.

Un asemenea anunţ nu e făcut în premieră de un secretar de stat în MApN şi de Şeful Marelui Stat Major.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate