38 de ani de la revoltă! Ceaușescu a stins Mineriada din 1977 cu o lege care nu exista

38 de ani de la revoltă! Ceaușescu a stins Mineriada din 1977 cu o lege care nu exista

Între 40.000 și 90.000 de ortaci de la minele din Valea Jiului au refuzat să mai intre la muncă și au amenințat că vin în Capitală, dacă nu li se aprobă ieșirea la pensie înainte de 50 de ani și nu se elimină penalizările salariale pentru nerespectarea planurilor de producție cincinale impuse de Ceaușescu

Prima mineriadă din istoria României a avut loc în urmă cu 38 de ani, în perioada 1-3 august 1977, în timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. „Răscoala” ortacilor din Valea Jiului nu a avut un scop politic, se dorea doar îmbunătățirea condițiilor de muncă și sociale.

Pe 1 august s-a declanşat greva în minele Lupeni și Aninoasa. Ceauşescu se afla în concediu. Tovarășul și-a întrerupt sejurul pe Litoral și s-a deplasat, pe 3 august, în Valea Jiului. A fost primit cu hui duieli. A fost pentru prima oară când, din mulţime, s-a auzit „Jos Ceauşescu!”, povestește Constantin Dobre, unul dintre liderii revoltei, în publicația Ediție Specială.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Din cauza planului cincinal de producție imposibil de realizat, ortacilor li se opreau ca penalizare minimum 230 de lei din venitul lunar. În 1977, salariul mediu în România era de 1.818 lei 

Verdeț a fost transferat în Valea Jiului după proteste

La fel ca în mineriadele de după 1989, ortacii au încercat în zilele următoare să ajungă în număr cât mai mare în Capitală. Din cauza lipsurilor materiale, în cele din urmă s-a renunțat la această idee. Pe 3 august, liderii greviștilor i-au prezentat cererile minerilor lui Ceaușescu. Dictatorul a fost nevoit să accepte o parte din lista de aproape 20 de solicitări. Mai mult, Ilie Verdeț a fost mutat în Valea Jiului pentru rezolvarea problemelor.

Pentru a renunța la protest, minerilor li s-a acordat: program de lucru de doar 6 ore; masă gratuită la intrarea în schimb; cămine pentru nefamiliști; înființarea fabricilor Țesătoria Lupeni, Confecții Vulcan, Tricotaje Petroșani - care au asigurat slujbe pentru soțiile ortacilor.

Pentru orgoliul Dictatorului, s-a publicat de două ori o lege

La negocieri, minerii au fost asigurați că legea tocmai fusese modificată din iulie și că oricum ar fi beneficiat de condiții mai bune de viață. Ortacii primesc și o copie după noua presupusă lege a asigurărilor sociale.

Astfel, din luna august au circulat două versiuni ale aceleiași legi. Legea 3/30 iunie 1977 privind pensiile de asigurări sociale a fost adoptată de Marea Adunare Națională și publicată în Buletinul Oficial nr. 61 din 8 iulie 1977. Ulterior, ea apare din nou, în Buletinul Oficial nr. 82 din 6 august 1977, cu același număr și dată, dar cu numeroase modificări față de textul publicat imediat după adoptare.

FOTO: În noiembrie, Ceaușescu și-a aranjat o nouă vizită în Valea Jiului

Pedepsele au venit puțin mai târziu

În timpul protestelor nu s-a acționat violent împotriva minerilor, deși în Valea Jiului au fost deplasate forțe impresionante ale Securității și ale Poliției. Represaliile au venit după liniștirea apelor, în luna septembrie. Liderilor mineriadei din 1977 li s-au întocmit dosare penale pentru infracțiuni de drept comun, fiind condamnați: Constantin Ilie, Vasile Guzu, Gheorghe Costache, Adolf Flaman, Gheorghe Dumitrache și Gheorghe Vitez - 2 ani pentru ultraj; Petru Daragics și Ion Toderașcu - 4 ani pentru ultraj și 1,5 ani pentru vătămare corporală; Alexandru Dabelea - 3 ani pentru ultraj și 1 an pentru vătămare corporală; Ioja Sortan - 3 ani pentru ultraj. Cei care au scăpat de condamnări, au fost mutați în alte județe.

În numărul de miercuri al „Evenimentului zilei” veți avea ocazia să citiți amănunte despre o dezvăluire uluitoare care poate schimba soluțiile procurorilor date până acum în „Dosarul Mineriadei” din 13-15 iunie 1990