3.500 DE PAGINI DE MANUSCRISE INEDITE, strânse într-o singura carte dedicată lui EMINESCU!

3.500 DE PAGINI DE MANUSCRISE INEDITE, strânse într-o singura carte dedicată lui EMINESCU!

Sâmbătă, în comuna Dumbrăveni, județul Suceava, va fi lansată o carte-document pentru literatura română

Pe 15 iunie s-au împlinit 127 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, prilej pentru organizarea unui eveniment cultural deosebit. Academicianul Eugen Simion ne-a dezvăluit mai multe amănunte.

„În afară de opera monumentală - „Viața și opera lui Mihai Eminescu” - George Călinescu a scris, separat, despre nenumărate aspecte din activitatea marelui poet. Sunt lucruri păstrate în manuscris, care n-au văzut niciodată lumina tiparului. Toate aceste notițe, consemnări, ipoteze au fost strânse într-un singur volum ce va fi lansat sâmbătă”.

Mai este Eminescu un poet actual?

Ne puteți urmări și pe Google News

Care este motivul pentru care această carte uriașă va fi prezentată într-o comună din județul Suceva? Eugen Simion are cuvântul: „Dumbrăveni este o așezare deosebită, cu oameni foarte interesanți, neo-protestanți. Vor veni în jur de 100 de intelectuali din toată țara, dar și din Ucraina, din zonele locuite de români. Tocmai acesta este și motivul pentru care a fost ales acest loc. Să știți că aici au mai avut loc evenimente culturale de asemenea amploare. Cartea dedicată lui Mihai Eminescu va cuprinde 3.500 de pagini, va fi o ediție excepțională, în seria Opere fundamentale”.

Dar mai este Eminescu un poet de actualitate? „Cu siguranță reprezintă ceva și pentru tinerii din ziua de astăzi. Rămâne un poet enorm, care vine mereu și mereu în întâmpinarea gustului public. Eminescu trebuie așezat alături de marii noștri lirici - Arghezi, Blaga, Barbu, Bacovia, Nichita Stănescu”, concluzionează reputatul critic literar Eugen Simion.