Peste 3.000 de spectatori la prima ediție a Festivalului de Film Românesc din SUA

Peste 3.000 de spectatori la prima ediție a Festivalului de Film Românesc din SUA

Peste 3.000 de spectatori au participat la prima ediție a Festivalului de Film Românesc intitulat “Reinventing Realism — New Cinema from Romania”, desfășurat în perioada 13 mai – 14 iunie 2017 la Washington. În cadrul festivalului au fost prezentate 15 filme, deținătoare a 121 de premii internaționale.

Organizat de Ambasada României în SUA, în parteneriat cu prestigioasele instituții culturale americane National Gallery of Art și American Film Institute și cu sprijinul Institutului Cultural Român de la New York, festivalul de film românesc a fost primul de acest gen din capitala americană.

Festivalul a fost deschis în prezența regizorului Corneliu Porumboiu, actriței Andreea Vasile, ministrului Culturii, Ionuț Vulpescu și ambasadorului George Cristian Maior. Filmul “Fixeur”, în regia lui Adrian Sitaru, s-a proiectat la debutul evenimentului,  în premieră națională în SUA, la National Gallery of Art din Washington, D.C.

Alți invitați speciali pe parcursul festivalului au fost actorul Toma Cuzin (filmele Aferim! și Comoara), actrița Andreea Vasile (filmul Fixeur), actorul Gheorghe Visu (filmul Câini) și actrița Anamaria Marinca (filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile).

Ne puteți urmări și pe Google News

Un moment deosebit l-a reprezentat proiecția filmului “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu, care a fost realizată cu ocazia aniversării a 10 ani de la câștigarea premiul „Palme d’Or” la Festivalul de Film de la Cannes din 2007 și a Premiului „FIPRESCI”.

“Creația cinematografică românească, în special filmele care fac parte din Noul Val, reprezintă un adevărat brand de țară ce contribuie cu succes la promovarea României. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la succesul acestui festival, în mod deosebit regizorilor, producătorilor, actorilor și nu în ultimul rând invitaților care au făcut ca sesiunile de discuții cu publicul să fie foarte apreciate. Ambasada a primit nenumărate mesaje de apreciere, multe persoane dorind să își exprime prețuirea pentru filmele vizionate”, a declarat ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior.

Printre filmele ce au putut fi văzute în cadrul festivalului s-au mai numărat Sieranevada (r. Cristi Puiu), Fixeur și Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Poziția copilului (r. Călin Peter Netzer), După dealuri (r. Cristian Mungiu), Polițist, adjectiv (r. Corneliu Porumboiu). Filmele au fost prezentate la National Gallery of Art și AFI Silver Theatre and Cultural Center.