Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

30 de ani de la „Love Story”-ul românesc, „Declarație de dragoste”. Omul care a rupt inimile româncelor. Adrian Păduraru, un actor de viță veche

Actorul și-ar dori o continuare a filmului de pe urma căreia a cunoscut gloria pe care a visat-o de copil FOTO: MARIAN ILIESCU
Autor: | | 1 Comentarii | 4799 Vizualizari

A fost bărbatul de care s-au îndrăgostit mamele tinerilor de astăzi. Astăzi e la fel de frumos. Timpul l-a făcut, parcă, și mai interesant. Un actor și declarația sa de dragoste pentru o profesie care, nedrept, l-a distribuit în rolul eternului îndrăgostit

Ar fi putut fi un Alain Delon autohton. Era frumos şi talentat. Filmul care l-a făcut celebru tocmai a împlinit 30 de ani de când tuturor româncelor le-a căzut cu tronc chipeșul moldovean din Iași. În 1986, era un Ryan O’Neal al României. Iar „Love Story”-ul american era bătut la audienţă de „Declaraţie de dragoste”. Împreună cu superba Teodora Mareş formau, în ochii tineretului acelor ani, cuplul perfect. Filmul, deși tributar ideologiei de pe atunci, cu personaje schematice și scenariu previzibil, a fost un adevărat blockbuster. A venit, apoi, revoluţia şi carismaticul actor a intrat într-un con de umbră. Asemenea altor băieţi frumoşi, colegi de promoţie cu el, prindea greu roluri. Lumea îl asimila doar cu Alexandru Bârsan, personajul întrupat în filmul regizorului Nicolae Corjos. N-a renunţat la actorie, dar n-a mai cunoscut un astfel de succes. A cochetat, discret, şi cu oenologia. Astăzi, la 55 de ani, e un bărbat la fel de frumos ca acum trei decenii. Ba chiar mai interesant. Adrian Păduraru e ca vinul vechi.

„Mulțumesc lui Dumnezeu că succesul nu mi-a luat mințile”

„Declaraţie de dragoste” a spulberat toate recordurile de audienţă ale filmelor de la mijlocul anilor ’80. Adrian Păduraru era un bărbat superb. Toate fetele din ţară suspinau după el. Multe aveau fotografii cu el pe noptieră. I-a fost greu, i-a fost uşor? Cum era pe stradă? „Ăăăă… Greu!”, își face cu ochiul fostul june-prim. Are o voce baritonală, de radio, şi un fizic de invidiat. Ridurile, inerente vârstei, îl fac, parcă, şi mai interesat. Se ruşinează un pic: „Nu eram obișnuit cu gloria. Un succes de asemenea proporții, pe atunci, era mai rar! Foarte rar, pentru oamenii tineri... Poate cântăreţii, folkiştii sau rockerii mai aveau notorietatea asta. Dar ei aveau succes şi eu eram un puşti... Mă refer la Phoenix, Ducu Bertzi, Holograf...”.

Spune că pe stradă îi venea și lui greu, dar și celor care vroiau să-l cunoască. Pe timpul acela nu exista cultura relaţiei directe: „Mulţumesc lui Dumnezeu că nu mi-a luat minţile succesul de atunci. Să ştii, succesul e mult mai greu de dus decât insuccesul!”. Recunoaşte că a şi greşit. „Am primit foarte multe scrisori şi n-am răspuns la niciuna. Îmi cer iertare, în primul rând fetelor”. Pardonabil, că era însurat. Și, soția era geloasă? Adrian Păduraru râde: „O, da! Și din punctul ăsta de vedere era greu de făcut slalom printre situații”.


FOTO: Un cuplu care a înfierbântat inimile adolescenților și tinerilor de la mijlocul anilorStângăciile unor debutanți

Adrian Păduraru şi Teodoara Mareş formau un cuplu aproape hollywoodian. Păreau perechea perfectă. I-a tentat o idilă? Sau, poate, au avut una? Roşeşte: „Aici e… Am sărbătorit, la Iaşi, 30 de ani de la premieră. Vorbeam cu ea, mândri cumva de felul în care am jucat. Nu prea ne suportam... Priveam viaţa, filmul şi lucrurile diferit. Eram şi introvertiţi, amândoi... Nu era loc la niciunul de o comunicare mai profundă”.

Filmul a fost o supapă de aerisire în filmele încărcate de ideologie comunistă ale acelor ani. Cu toate că personajele erau destul de schematice şi existau numeroase astfel de ingerinţe politice, aproape nimeni dintre spectatori nu le-a băgat în seamă. Care e explicaţia? Adrian Păduraru spune că filonul de sensibilitate al filmului şi admiraţia faţă de o relaţie de iubire între doi adolescenţi încălzea totul: „Devenea rezonabil orice fel de schematism și dogmă. Nicolae Corjos a avut căldură sufletească... A avut răbdare cu niște debutanți. Dacă te uiţi la filmele de debut ale unor mari actori români precum Iordache Cotescu, George Constantin dai de stângăcii. Este de înţeles că noi, care nu eram ca ei, aveam emoţiile noastre”.

Prima „Declarație de dragoste” nu se uită

Când a văzut ultima oară „Declarație de dragoste”? Ce părere are acum, la 30 de ani de la premieră, despre film, despre el ca actor, atunci, și despre fosta sa parteneră, Teodora Mareș? Mai țin legătura? Nu, nu l-a mai văzut în întregime de multă vreme. Doar secvențe: „Mă uit cu tandrețe și înțelegere față de stângăcii... Aveam! Ei, da! Dar și cu admirație pentru sinceritatea cu care jucam!”. Spune că, uitându-se la film, după 30 de ani, o găsește pe Teodora Mareș strălucitoare: „Aș compara-o cu Julie Christie sau cu Natalie Wood, din «Splendoare în iarbă»!”. Evident, vorbesc: „Abia acum avem o relație de prietenie!”. Cum ar fi un film „Declarație de dragoste – după 30 de ani”? O urmare. Cu Tamara, Caramitru, Diplan, Adela Mărculescu, trăiesc aproape toți din actorii consacrați de pe atunci... „M-am gândit la asta. Și câțiva regizori s-au gândit! Mi-ar plăcea! M-aș vedea în rolul tatălui lui Alexandru Bârsan. Ar trebui, însă, să fie cineva dispus să finanțeze un film frumos...”.

A vrut gloria de mic copil

Actorul, om matur astăzi, are nostalgia liceului de pe timpul său. Toţii copiii erau în uniforme, nu conta originea socială, că tata era doctor sau că mama era femeie de serviciu... „Era mult mai simplu și frumos. Conta ceea ce suntem și mai puțin ceea ce avem! Nu vroiam să epatăm. Erau trenduri, dar totul era mai fin, moale și domestic”.

Şi cum a obţinut el rolul? Se foieşte pe scaun şi aprinde o ţigară aromată. Se ia singur peste picior: „Eu, cu câţiva colegi de an, de la IATC, ne consideram actori de teatru şi de probe de film. Că nu luam niciuna! Avusesem zeci de castinguri înainte de primul film. Ăsta a fost al treilea. Am ajuns pe «lista scurtă», după prima probă cu Teodora. Ea era primadona!”. Zâmbeşte, amintindu- şi: „Eram foarte serioşi şi crispaţi de dorinţa de a face cinematografie. Mai târziu, am învăţat să şi glumim”.

Dar, de ce s-a făcut actor? Că băieţii visează să ajungă aviatori, marinari sau poliţişti... Recunoaşte, franc, că i-a plăcut succesul: „Am vrut gloria! Din cauza asta am descoperit actoria abia în facultate! Vroiam să mă știe lumea, să ies din rând! Vroiam coperta revistei Cinema!”. Le-a avut pe toate.


FOTO: Adrian și Teodora, la fel de frumoși și după 30 de ani de la premiera „Declarației de dragoste”Frumusețea masculină și talentul

Sunt actori români care au o cotă bună la Hoolywood: Marcel Iureş, Maia... N-a încercat peste ocean? De ce? Oftează: „Nu… Regret!”. Îşi recunoaşte, pe undeva, o autosuficienţă: „Niciodată n-am insistat să obțin ceva. A venit de la sine”. Actorul l-a jucat atât pe Peer Gynt, al lui Ibsen, cât şi pe Guliţă, din Coana Chiriţa. Personaje total diferite şi fără nicio legătură cu Alexandru Bârsan. Ar fi meritat, poate, mai mult. Iurie Darie, Ion Dichiseanu sau Florin Piersic au fost marii „juni-primi” ai cinematografiei românești. Păduraru a avut o rampă de lansare excelentă. Ce s-a întâmplat de nu a performat în sensul ăsta, că talent a fost cu carul? Era prea frumos? Întrebarea directă îl incomodează. Strânge din ochi. „Felul în care arătam sigur că a fost o invitaţie pentru regizori de a mă plasa într-un singur gen de roluri. Da’ eu nu mi-am dorit să fiu june-prim! N-am vrut să fiu ca Alain Delon sau Tony Curtis. Și, sincer, îmi place mai mult Alain Delon acum, decât în Ghepardul”.

Spune că a ajuns destul de aproape de ceea ce îşi dorea, pe vremuri, să fie la 55 de ani: „Spun poezii la Atheneu şi am roluri diferite, în teatru şi film”.

Vinul, Peer Gynt și Radu Duda

Fratele său, Cătălin, şi el actor, a devenit oenolog. Îmreună au avut, chiar, o emisiune de profil, la TVR: „Fraţi de viţă”. A dat şi el filmul pe vin? „Nu, nu, nu! Vinul e un univers frunos, pe care l-am descoperit grație fratelui meu... Dar el e specialistul și talentul! Eu sunt ce sunt doar prin teatru şi film!”, e modest actorul care susţine că cel mai iubit rol al său este Peer Gynt. „Are o întrebare fundamentală: «Cine sunt eu însumi?». În rolul ăsta, probabil că am descoperit răspunsul: sunt un om bun!”. Vreun regret, acolo, pe undeva? „Nu! N-am avut dorinţe neîmplinite!”. Adrian Păduraru şi-a dorit exact ce a putut să aibă!

A fost coleg de promoţie cu princepele Radu Duda. S-a schimbat? Cum era pe atunci soţul principesei Margareta? Mulţi profesionişti spun că era un actor mediocru... Adrian e politicos: „Am avut o relație prietenească cu Radu și o păstrez și azi. Cu mine nu s-a schimbat. Altfel, nu știu... Radu n-a apucat să fie matur în profesie”.

A fost coleg şi cu regizorul Mihnea Columbeanu, condamnat, recent, pentru pedofilie. Nu vrea să comenteze.

Femeile și copiii din viața lui

A fost şi a rămas un bărbat foarte frumos. Îl „iubește” femeile și la vârsta de 55 de ani? E ușor stânjenit de întrebare: „Eu, şi în glumă, vorbesc corect gramatical. Să vorbim cât mai corect limba noastră este un semn al grijii faţă de noi înşine. Altfel..., fac distincţie între iubire şi admiraţie”.

Puştoaicele de astăzi mai ştiu cine este? Se înfoaie, mândru: „Da! Se uită la film! E difuzat des și am surpriza să aflu că tinerii au văzut și alte filme în care am jucat! Mai nou mă recunosc în personajul din «Bună, ce faci?»”.

Tabloidele au relatat că actorul are doi copii. O fată, Maria, din prima căsătorie cu actriţa Georgeta Burdujan şi un băieţel, Andrei-Cristian, dintr-o legătură pe care ar fi avut-o cu soprana Silvia Lungeanu. Adrian Păduraru se încruntă: „Am o fată și atât!”. Apoi, își descrețește fruntea: „A terminat actoria la Oxford și trece prin chinurile debutului”.

S-a mai scris şi despre o poveste de dragoste pe care a avut-o cu Mioara Mantale, fost prefect al Capitalei. Nu-i place subiectul: „Despre trecut, numai de bine”.

„Declarație de drag…”

Și, ce mai face acum Adrian Păduraru. Unde mai joacă și ce proiecte are? Mai nou, e și regizor. Este modest: „A, nu! Sunt regizor de circumstanță. Am făcut câteva spectacole, dar nu asta este definitoriu. Joc în câteva spectacole de teatru independent și am un proiect la care țin mult: «Declarație de drag…»! Este un «work-show». E poezie clasică, rostită și cântată, alăturată unor momente de teatru de imrovizație și stand-up comedy”. Spectacolul mobilizează publicul care devine, el însuși, actor. „Este un show de la care oamenii pleacă acasă cu sentimentul că zâmbetul, iubirea și fericirea sunt tangibile și sunt singurele opțiuni reale ale vieții”. Adrian Păduraru, pur și simplu, nu poate să se despartă de „Declarație de dragoste”.

„M-a tentat politica, dar e o altă profesie”

Mulți actori joacă în telenovele. La fel de mulți apar în reclame. Unii le resping. Cert e un lucru, aduc bani! „Paul Newman a fost un promotor! Orice lucru bine făcut e posibil în artă! Și sunt multe reclame care ating arta. Mie îmi plac reclamele firmelor de telefonie și una de la o ciocolată... Îmi plac foarte mult reclamele motivaționale!”, explică Adrian Păduraru. O motivație ar fi fost și politica. La notorietatea sa, de la începutul anilor ‘ 90, orice partid ar fi vrut să se asocieze cu imaginea lui. N-a avut oferte și tentații? Dacă da, de la cine și când? „Oferte? Da! De la toți! Din ’90 încoace, până azi! Am fost tentat, dar e o altă profesie...”.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate