26 de miliarde de lei – motivul pentru care Legea salarizării rămâne blocată!

26 de miliarde de lei – motivul pentru care Legea salarizării rămâne blocată!

Negociere cu scântei pe marginea legii salarizării, ajunsă de luni în dezbaterea Comisiei de muncă din Camera Deputaților, zi în care s-a discutat pe textul proiectului respectiv.

 Schimb de replici acide între Olguța Vasilescu și alți aleși sau cu reprezentanții sindicatelor. Proteste în stradă! Vine în curând mini-vacan ța pentru bugetari, așa că, la adăpostul acestor zile, guvernanții vor încerca s-o scoată la capăt. Amânarea discuțiilor pe anexe, care ar fi trebuit să se încheie ieri, are, după toate probabilitățile, un alt substrat, dezvăluit EVZ în exclusivitate.

Culisele amânării

„Se pare că inițiatorii șiau dat seama că impactul bugetar este mult mai mare decât se prevedea. Dacă inițial era vorba despre 32 de miliarde de lei, acum, după modificările aprobate de Senat, suma este undeva în jur de 58 de miliarde de lei. Trebuie să vadă, probabil, ce taxe și impozite trebuie mărite, ca să acopere această diferență. Este clar, însă, că în data de 7 iunie legea va ajunge la vot în plenul Camerei Deputaților, for decizional”, ne-au declarat surse parlamentare după care au continuat: „Vor să treacă toate contribuțiile în subordinea angajatului prin modificarea Codului Fiscal. La cum arată proiectul, datele de la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, chiar și din estimările Consiliului Fiscal, impactul real ar fi de 58 de miliarde de lei”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsuri speciale pentru culte

Pe de altă parte, cu toate că a afirmat sus și tare că nu mai acceptă amendamente de majorări salariale, scăpându- i faptul că s-a depășit anvelopa prevăzută, ieri s-a aprobat un amendament conform căruia personalul din conducerea cultelor va fi asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică și va beneficia de o indemnizaţie lunară, conform asimilărilor.

„În forma adoptată de Senat se stipula că personalul din conducerea cultelor (…) beneficiază de o indemnizaţie lunară, în cuantum de 65% din indemnizaţiile stabilite pentru funcţiile de demnitate publică”.

S-a mai decis că pentru sprijinirea aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor, se alocă de la bugetul de stat o sumă stabilită prin legile bugetare actuale sau prin legile de rectificare a bugetului de stat, care nu poate fi mai mică decât suma stabilită, conform legii, pentru anul 2017.

S-au modificat şi numărul de posturi de vicepreşedinte uniune, vicar administrativ patriarhal, secretar general, consilier patriarhal, prim-rabin, majorându-le de la 46 la 52, de secretar la Cancelaria patriarhală, consilier eparhial, secretar eparhial, inspector eparhial, exarh şi protopop de la 729 la 732, de preot, pastor, vestitor, imam, rabin, cantor, oficiant de cult de la 15.250 la 15.271.

Proteste la Palatul Parlamentului

Peste 1000 de angajați din sectorul public au protestat ieri, în fața Palatului Parlamentului, împotriva legii salarizării. La manifestație au participat reprezentați ai Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), ai Cartel Alfa, Sindicatul Național al Cadrelor Militare Disponiblizate (SCMD), sindicatele din poliție precum și cei de la Protecția Mediului. Aceștia au fluierat și au fluturat pancarte pe care scria: „Vrem salarizare, nu SRL-izare”, „Respectați Constituția”, „Grila de salarizare reală și unitară”. De asemenea, protestatarii au solicitat demisia ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, precum și a președintelui PSD, Liviu Dragnea. Sindicatele au anunțat că și mâine vor ieși în stradă, precum și în zilele de 6 și 7 iunie.