25% dintre români îşi cresc singuri copiii. Cum ajută statul familiile monoparentale

25% dintre români îşi cresc singuri copiii. Cum ajută statul familiile monoparentale

Singurul ajutor primit de familiile monoparentale e alocaţia complementară, între 45 şi 200 de lei.

În ultimele decenii, numărul părinţilor care îşi cresc copiii singuri, majoritatea femei, a crescut: la recensământul din 2002, familiile cu un singur părinte aveau o pondere de 13% din total, iar, în prezent, se estimează că reprezintă aproape un sfert. Fenomenul se datorează mai ales divorţului soţilor. La limita subzistenţei Famiile monoparentale tră­iesc adesea într-o sărăcie lucie. Un studiu din 2004  efectuat de Institutul Național de Statistică arată că 23,8% dintre acestea au restanţe în mod constant la întreţinere şi la ratele bancare. În aceste condiţii, părintele este nevoit să muncească mai mult, astfel că ajunge să petreacă mai puţin timp cu copilul, în detrimentul educaţiei lui.

Daniela L., 30 de ani, îşi creşte singură fiica. Copilul are 6 ani, iar tatăl ei a părăsit-o de când avea puţin peste un an. Părintele ei nu a cerut drept de vizită şi nici pensie alimentară nu-i mai plăteşte, astfel că întreţinerea familiei cade pe umerii mamei, care lucrează de dimineaţa până seara ca vânzătoare.

"Câştig 700 de lei, bani din care trebuie să plătesc şi întreţinerea, şi mâncarea şi cheltuielile cu grădiniţa fetei", povesteşte Daniela.

Ne puteți urmări și pe Google News

Singurul ajutorul social de care beneficiază este o alocaţie complementară de susţinere a familiei în valoare de 45 de lei, însă a fost deja somată că i se va tăia acest drept, fiindcă nu şi-a plătit impozitele. "Din toamnă, fata merge la şcoală, iar cheltuielile vor creşte: rechizite, fondul şcolii, fondul clasei", spune Daniela. PĂREREA PSIHOLOGULUI „Când tatăl dispare, o rudă sau un nou partener trebuie să-i ia locul”  Părintele singur trebuie să ţină loc şi de mamă, şi de tată, ceea ce nu este o misiune uşoară, spun psihologii. Mamele au tendinţa să devină prea permisive ori prea autoritare, ceea ce poate avea repercusiuni asupra dezvoltării copilului. „Dacă sunt prea delăsătoare, copilul nu va ştii unde să se oprească, nu va ştii ce este bine şi ce este rău. Când va intra în relaţie cu alţi oameni, va crede că totul îi este permis. Dacă mamele sunt prea autoritare şi rigide, copilul va acumula frustrări, va avea impresia că nu este iubit. Va continua să le facă tuturor pe plac, crezând că altfel nu va fi integrat în societate”, spune psihologul Keren Rosner, de la Cabinetul Mentarex Consult, din Bucureşti.   „Fetele crescute fără model patern eșuează în dragoste” Chiar dacă părinţii divorţează, este indicat să rămână într-o relaţie amiabilă şi să se implice amândoi în educaţia copilului. „Tatăl trebuie să fie o prezenţă continuă în viaţa copilului, să aibă întâlniri fixe, nu să-l vadă din când în când, şi asta doar ca să-i cumpere lucruri”, subliniază psihologul. În cazul în care unul dintre părinţi nu este prezent în viaţa copilului, altcineva să-i preia rapid rolul, fie o rudă, fie un nou partener.

"Un băiat crescut doar de femei va avea tot timpul o conduită feminină, nu va ştii să intre în rolul unui bărbat. O fată crescută fără modelul tatălui, ataşată de mamă, foarte greu va păstra o relaţie de lungă durată, pentru că nu a învăţat să relaţioneze cu bărbaţii", crede psihologul Keren Rosner. 200 de lei e valoarea maximă a ajutorului primit de familiile cu un singur părinte, în funcţie de numărul de copii. Pentru un copil, se dă 45 de lei SUME Alocaţie pentru familiile monoparentale  Aceste ajutoare variază între 45 şi 200 de lei, în funcţie de venitul pe membru de familie, după cum urmează:   Venit lunar pe membru până la 200 de lei: 50 lei pentru familia cu un copil 100 lei pentru familia cu 2 copii 150 lei pentru familia cu 3 copii 200 lei pentru familia cu 4 copii şi mai mulţi   Venit lunar pe membru între 201 lei şi 370 lei: 45 lei pentru familia cu un copil 90 lei pentru familia cu 2 copii 135 lei pentru familia cu 3 copii 180 lei pentru familia cu 4 copii şi mai mulţi