Editura Evenimentul si Capital

24 de ore de foc. Filmul celei mai crâncene bătălii dintre Puteri | Proteste anti-Guvern

Soluțiile la criza actuală trebuie să vină de la politicieni, a spus Klaus Iohannis precizând că săptămâna viitoare va invita „mai multă lume la discuții”, la Palatul Cotroceni.
Autor: | | 2 Comentarii | 1451 Vizualizari

După o noapte cu proteste agitate, ziua a început cu demisia unui ministru, explicații din partea SRI, acuzații de la Cotroceni, și lămuriri de la Ministerul de Interne. Liviu Dragnea, dispărut după aprobarea ordonanței cu bucluc, a apărut și i-a băgat pe pesediști în ședință. Ministrul Justiției și-a delegat atribuțiile, iar la DNA se coace un dosar

Ora 0.45. SRI dă un comunicat de presă în care precizează că datele și informațiile obținute cu privire la intențiile de organizare sau deturnare a acțiunilor publice de protest din centrul Capitalei au fost transmise operativ „instituțiilor legal abilitate să intervină pentru menținerea ordinii și siguranței publice”. Reacția a venit după ce ministrul de Interne Carmen Dan a susținut public că nu a fost informată de prezența agitatorilor. În același comunicat, SRI scrie că i-a informat pe secretarul de stat Ștefu Viorel și pe Bogdan Despescu – IGPR.


Guvernul nu s-a speriat de proteste şi DNA | Proteste anti-Guvern

Oficialii europeni cer guvernului să nu renunțe la lupta anticorupție | Proteste anti-Guvern

Atacatorii din Piața Victoriei au venit înarmați cu arme albe și cocktailuri Molotov | Proteste anti-Guvern

13, numărul Ordonanței, este cu ghinion pentru Ministerul Justiției | Proteste anti-Guvern

Protestul pe Internet | Proteste anti-GuvernFOTO; În semn de protest, reprezentanții USR au dormit în noaptea de miercuri spre joi în Parlament● 1.00. Premierul Sorin Grindeanu face apel „la calm și la o informare corectă a românilor”, afirmând totodată că, „din nefericire, un protest pașnic s-a transformat întrunul violent”. Totodată, premierul mulțumește Jandarmeriei pentru modul în care a acționat miercuri seară.

Un ministru demisionează

● 7.57. SRI revine cu un nou comunicat din care a scos numele celor doi reprezentanți ai ministerului de Interne cu care comunicase miercuri seara.

● 8.00. Florin Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, și-a anunțat demisia din Guvernul Grindeanu pe pagina de Facebook, subliniind că se oprește din activitatea guvernamentală pentru că așa îi dictează conștiința, „iar asta nu este negociabil pentru nimic în lume”.

● 9.00. Procurorul general, Augustin Lazăr, declară că la DNA există în investigare un dosar în legătură cu adoptarea OUG privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală. Ministrul Justiției își delegă atribuțiile

● 10.00. Începe să se rostogolească informația că parlamentarii USR nu au maiplecat acasă după ședința de plen de miercuri și au rămas în sală toată noaptea în semn de protest împotriva ordonanței Guvernului care modifică legislația penală.


FOTO: În premieră, SRI dă în fapt instituțiile statului● Ora 10.30. Ministerul Justiției precizează că nu are în vedere reorganizarea DNA și a DIICOT, după ce miercuri noapte a apărut o informație pe surse în acest sens.

● Ora 10.40. Ministerul Justiției confirmă că a primit o solicitare din partea DNA de a transmite, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea OUG.


Guvernul nu s-a speriat de proteste şi DNA | Proteste anti-Guvern

Oficialii europeni cer guvernului să nu renunțe la lupta anticorupție | Proteste anti-Guvern

Atacatorii din Piața Victoriei au venit înarmați cu arme albe și cocktailuri Molotov | Proteste anti-Guvern

13, numărul Ordonanței, este cu ghinion pentru Ministerul Justiției | Proteste anti-Guvern

Protestul pe Internet | Proteste anti-Guvern


● Ora 10.50. Apare știrea că ministrul Justiției, Florin Iordache, și-a delegat până în 7 februarie atribuțiile secretarului de stat Constantin Sima. Motivul delegării este legat de activitatea intensă a ministrului pentru aprobarea bugetului pe anul 2017.

● 11.30 Primarul sectorului 3 din Capitală, Robert Negoiță, oferă prima reacție după afirmațiile vehiculate în spațiul public, potrivit cărora grupurile care au acționat violent la manifestația din București ar fi fost organizate la hotelul Rin pe care- l deține. El respinge total acuzațiile. „Tot ce se întâmplă la Rin Grand Hotel este înregistrat video (...) sunt camere în toate zonele. Se pot pune la dispoziție înregistrările oricând”, spune primarul.

● 11.40 Președintele PSD, Liviu Dragnea, revine la Parlament, după o absență de 24 de ore din spațiul public și merge la biroul său de președinte al Camerei Deputaților

Iohannis: „Guvernul și Ministerul de Interne și-au ratat misiunea”

● Ora 11.00. Președintele Klaus Iohannis solicită ministrului de Interne, Carmen Dan, și Jandarmeriei să explice de ce aseară au fost lăsate elemente violente să distrugă o manifestație pașnică. „Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna Ministru de Interne s-a dus la televizor și a spus că ea nu a știut nimic. Păi, dacă nu a știut nimic este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister”, a spus șeful statului. Totodată, Iohannis a anunțat că va sesiza CCR în legătură cu OUG privind modificarea Codurilor penale. „Jos mâinile de pe DNA!”, a fost mesajul pe care șeful statului l-a transmis guvernanților, în contextul informațiile privind o eventuală reorganizare a DNA și a DIICOT. Întrebat dacă a vorbit cu premierul, Iohannis a răspuns: „Nu, și nici nu știu unde este că nu prea a mai fost văzut”.

● Ora 12.30. Carmen Dan declară că ea nu a primit informări cu privire la eventuale intenții de provocare. „Nu au fost informații inedite venite din partea SRI. Aseară, între orele 19,43 și 22,55, în mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Ștefu și șeful Poliției, Bogdan Despescu, au primit mesaje SMS din partea unui ofițer din cadrul SRI, în care se face referire exclusiv la posibila prezență la protest a anumitor persoane, activiști care participă constant la activități de acest gen, precum și prezența unor membri ai galeriilor, la modul general”, a susținut Dan.

Ea a mai spus că a remarcat implicarea unor personalități publice, jurnaliști și formatori de opinie sau membri ai unor formațiuni politice pentru susținerea protestelor de stradă.

Liviu Dragnea și miniștrii PSD, huiduiți ca pe stadion

● Ora 12.00. La sala de ședințe a PSD-ului din Camera Deputaților, unde este așteptată o ședință cu miniștrii pe tema codurilor penale și a protestelor, peste 10 parlamentari USR organizează un protest cu pancarte pe care au scris: „Îndrăznește să-i spui NU lui Dragnea”, „Țara mai presus de Dragnea”, “Abrogați Ordonanțele”. În paralel, liderul PNL Raluca Turcan, a cerut urgent d emisia ministrului de Interne, Carmen Dan, spunând că „a mințit și a pus în pericol viața cetățenilor”.


FOTO: Liviu Dragnea este întâmpinat cu proteste de parlamentarii USR● Ora 12.10. Vicepre șe dintele PSD Rovana Plumb exclude organizarea unor contramanifestații de susținere a Guvernului. Majoritatea miniștrilor fug de presă și nu fac nicio declarație, însă fac eforturi să-și mențină zâm betul pe buze. Ei sunt întâmpinați de USR-iști cu îndemnuri precum: „Ai curaj!” și „Îndrăzniți!”.


FOTO: Lui Sorin Grindeanu i se strigă pe holurile Parlamentului să-și dea demisia Ora 12.15 Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, intră în dialog cu protestarii. „Sunteți penibili! Nu mai dormiți în plen!”, le spune el. „Anulați ordonanțele”, îi strigă ei.


Guvernul nu s-a speriat de proteste şi DNA | Proteste anti-Guvern

Oficialii europeni cer guvernului să nu renunțe la lupta anticorupție | Proteste anti-Guvern

Atacatorii din Piața Victoriei au venit înarmați cu arme albe și cocktailuri Molotov | Proteste anti-Guvern

13, numărul Ordonanței, este cu ghinion pentru Ministerul Justiției | Proteste anti-Guvern

Protestul pe Internet | Proteste anti-Guvern


Ora 12.20 Intrarea pe holul care duce la sala PSD din Camera Deputaților este blocată de angajați ai Parlamentului care nu permit nimănui să mai intre fără legitimație de jurnalist sau de parlamentar. Mai mulți lideri PSD intră în discuții aprinse cu USR-iștii. „Voi sunteți cu Soros, voi nu sunteți români”, au fost acuzați USR-iștii.


FOTO: Florin Iordache a fugit la propriu de jurnaliștii care îl asaltau cu întrebări● Ora 12.25. La ședința PSD își fac apariția și liderul PNL Raluca Turcan împreună cu doi colegi parlamentari și se alătură protestului USR. Liberalii au pancarte cu mesajul. „Abrogați și demisionați!”. Turcan i-a adus lui Liviu Dragnea steagul național și Constituția României subliniată.

● Ora 12.28. Președintele PSD, Liviu Dragnea, își face apariția, moment în care protestatarii au scandat puternic „Hoții!”, „Abrogați ordonanțele!”. „Ați venit cu bâtele? Aveți și petarde?”, i-a ironizat Dragnea pe parlamentarii USR, vizibil enervat de gestul lor.


FOTO: Raluca Turcan și încă vreo doi parlamentari se alătură protestelor USR ● Ora 12.30. Președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, cere demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, pentru că MAI a urmărit pe Facebook cine a chemat lumea în stradă. “A trecut la amenințări extrem de periculoase pentru orice societate democratică”, a acuzat-o el.

● Ora 12.35. De la Iași, primarul Mihai Chirica, vicepreședinte national al PSD, cere abrogarea OUG privind codurile penale și demisia ministrului Justiției, Florin Iordache,

● Ora 12.40. Procurorul general, Augustin Lazăr, a afirmat că infractorii le vor „râde în nas” procurorilor odată cu noile modificări aduse Codului penal prin care pedepsele ‚sunt coborâte sub un minim rezonabil”.

● Ora 13.00. USR anunță că va solicita Parchetului o anchetă privind implicarea PSD în manifestările violente ale unor galerii de fotbal la protestul din Piața Victoriei. „Se știe, galeria lui Dinamo este apropiată de PSD”, a spus Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR.

Florin Iordache a fugit ca din pușcă

● Ora 14.02 Ambasada Marii Britanii la București își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că Ordonanța de Urgență „ar putea să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție”

● Ora 14.40 – Fostul ministru PSD Aurelia Cristea a declarat că Liviu Dragnea trebuie schimbat de la conducerea partidului. „Acum e momentul bărbaților. Sunt foarte mulți oameni nemulțumiți de Dragnea, dar totul e să aibă curajul să-l înfrunte”, a spus ea.

● Ora 15.00 CCR a înregistrat sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind constatarea unui conflict juridic între puterile statului, urmând ca până pe 7 februarie părțile implicate să transmită punctele de vedere.

● Ora 15.20. Liberalii au anunțat că depun, la Camera Deputaților, un proiect de lege pentru abrogarea OUG de modificare a Codurilor penale, solicitând procedură de urgență în acest caz.

● Ora 15.25 Ședința PSD s-a terminat, liderii partidului tac în continuare și se feresc de presă. „Nu vreau să răspund la această întrebare tendențioasă”, i-a spus liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, unui jurnalist.


Guvernul nu s-a speriat de proteste şi DNA | Proteste anti-Guvern

Oficialii europeni cer guvernului să nu renunțe la lupta anticorupție | Proteste anti-Guvern

Atacatorii din Piața Victoriei au venit înarmați cu arme albe și cocktailuri Molotov | Proteste anti-Guvern

13, numărul Ordonanței, este cu ghinion pentru Ministerul Justiției | Proteste anti-Guvern

Protestul pe Internet | Proteste anti-Guvern


● Ora 15.30 Ministrul Justiției, Florin Iordache, este oprit cu greu de jurnaliști să nu plece spre lifturi. Iordache face declarații aproape monosilabice: nu demisionează din funcție, nu vrea să desființeze DNA și DIICOT. Este încurcat și deranjat de întrebările presei. Îi împinge pe cameramani și pleacă.

● Ora 16.10 Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere parlamentarilor să adopte în procedură de urgență o Lege de respingere a Ordonanței privind Codurile penale.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate