Sportivii „tricolori” participă la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, găzduite de Los Angeles. „Vreau să câștig, dar, dacă nu pot câștiga, vreau să fiu brav în încercarea mea”, este jurământul depus de tinerii campioni, susținuți de Nadia Comăneci și Ilie Năstase
Fac sport și le place atât de mult încât țin să-și măsoare forțele cu reprezentanții altor țări. Nu fac un scop din câștigarea medaliilor, dar bucuria ar fi enormă dacă ar urca pe podium. În definitiv, într- o competiție este vorba și despre învingători. Oricum ar fi, ei sunt luptători, pentru că se întrec zilnic cu propriile forțe.
Este vorba de persoanele cu dizabilități intelectuale. 23 de sportivi, împreună cu șase parteneri, vor participa în intervalul 25 iulie - 2 august la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, în Los Angles, cunoscut și ca „Orașul Îngerilor”.
FOTOŞ Momentul urcării pe podium este de neprețuit
Însoțiți de Nadia Comăneci
Tinerii „tricolori”, susținuți de Nadia Comăneci și Ilie Năstase, două dintre simbolurile sportului românesc, au depus și un jurământ înaintea competiției; „Vreau să câştig, dar, dacă nu pot câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea”.
Aventura de peste Ocean va începe pe 21 iulie, atunci când este programată plecarea. Sportivii sunt componenți ai Fundației Special Olympics România, iar în SUA vor fi găzduiți de câteva familii din Santa Monica. Apoi, vor locui în campusurile University of California Los Angeles si University Southern California. Pe tot parcursul competiției, sportivii vor fi însoțiți și încurajați Nadia.
„Zeița de la Montreal” a și purtat Flacăra Speranței Special Olympics 2015, înaintea startului competiției, și este membru al Boardului Special Olympics International.
Barack și Michelle Obama, președinți de onoare
România se va prezenta cu echipă de înot - patru sportivi din București și Cluj, una de gimnastică artistică - patru sportivi din București, o delegație de bocce - doi sportivi din București, o delegație de tenis de masă- doi sportivi din Târgu Mureș, un lot format din patru sportivi din Timișoara, care vor participa la atletism și o echipă de fotbal ce este formată din șase sportivi Special Olympics și cinci parteneri din București și Ilfov.
FOTO:Sportivii prețuiesc fiecare medalie câștigată la competiții
De asemenea, unul dintre sportivi va participa la Impact Summit, axat pe crearea unei Generații Unificate. Coechipieri îi vor fi Mihai Arsenie și Georgiana Bighescu. La ceremonia de deschidere a Special Olympics va participa Michelle Obama, cea care va declara ca fiind deschisă competiția. Împreună cu Barack Obama, soțul ei, prima doamnă este și președinte de onoare al competiției.
27.000 de sportivi în România
În România, Fundația Special Olympics a luat naștere 2003, fiind parte integrantă a mișcării sportive internaționale.
Obiectivul principal al celor implicați în acest proiect este să ajute persoanele cu dizabilități intelectuale (majoritatea cu sindromul Down) să se integreze în societate. Sportul este un mijloc numai pentru dezvoltarea aptitudinii de comunicare și le oferă persoanelor cu nevoi speciale prilejul de a-și descoperi potențialul și calitățile sportive.
27.000 de sportivi, 2.500 de antrenori și voluntari și 2.000 de profesori și elevi din școlile de masă sunt implicați în acest proiect național.
30.000 de români cu sindromul Down
Afecțiunea este cea mai frecventă patologie genetică și cea mai comună cauză de dizabilitate intelectuală. Boala este caracterizată prin prezența unui cromozom suplimentar (cromozomul 21), de unde și cea de a doua denumire a bolii – Trisomia 21 (T21). Cu alte cuvinte, o persoană cu sindrom Down are 47 de cromozomi în loc de 46. La copilul mic problemele de dezvoltare motorie sunt mai accentuate decât cele de dezvoltare cognitivă. Dezvoltarea copiilor variază foarte mult și ca oricare altă persoană, ei continuă să învețe pe parcursul întregii vieți. Un nounăscut cu sindrom Down apare la circa 650-1000 de nașteri. În România trăiesc aproximativ 30.000 de persoane cu această afecțiune. (Elena Oceanu)