Este 2017 cel mai GREU an din ultimul deceniu

Este 2017 cel mai GREU an din ultimul deceniu

De departe cele mai importante evenimente ale anului care stă să se termine sunt: instalarea lui Donald Trump la Casa Albă şi a lui Macron la Élisée, începutul procesului pentru Brexit şi criza Cataloniei, scăderea în încredere a Angelei Merkel şi intrarea ultradreptei în Bundestag. Sau, de ce nu, săbirea ISIS deşi au lăsat multe victime şi în acest an nefast pentru omenire.

Apoi, avem Olanda care spune NU extremei drepte, în timp ce în Austria soseşte cu un nou guvern de coaliţie între conservatori şi extrema dreaptă xenofobă.

2017 a avut de suferit diferite transformări politice, atât în Europa cât şi în afara ei (în Chile, de exemplu, a fost ales preşedinte Sebastian Pinera, confirmând tendinţa ultimilor ani de cotitură către dreapta în America de Sud). A fost şi anul scăderii fluxului migratoriu către Italia ca urmare a acordului cu Libia, acesta rămânând blocat, dar şi obiect al vânzărilor umane,  refugiaţii căutând astfel noi rute, spre Tunisia.

În timp ce ISIS a pierdut teren în Siria şi Irak, au fost produse atacuri la Londra, Manchester şi Barcelona. Cu Siria în al şaptelea său an de război şi Yemenul sfâşiat de conflicte şi de o epidemie de holeră, în 2017 a apărut o nouă criză migratorie: aceea a Rohingya musulmani, care continuă să fugă cu miile din Birmania către Bangladesh.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi a fost şi anul celui de al şaselea test nuclear al Coreei de Nord, al recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului din partea lui Trump, dar şi căderea unui tabu: pe valul scandalului care a târât pe producătorul de la Hollywood, Harvey Weinstein, cu mişcarea spontană #MeeToo, au apărut multe mărturii de numeroase hărţuiri sexuale suportate.

Mai putem aminti atacul cibernetic global, Wanna Cry, care a infectat 300.000 de computere din 150 de ţări, apoi anunţul Irakului despre victoria asupra ISIS la Mosul, după o bătălie pentru fiecare metru. În septembrie uraganul Irma face prăpăd devenind uraganul cel mai puternic după Katrina în 2005.

În seara de 1 octombrie la Las Vegas are loc măcelul cu cel mai mare număr de morţi din istoria SUA. Stephen Paddock, de 64 de ani, deschide focul de la etajul 32 al hotelului Mandalay Bay, asupra mulţimii care asistă la un concert country în aer liber: 59 de morţi, inclusiv criminalul, care s-a sinucis înainte ca poliţia să intre în camera de unde trăgea.

Pe 29 noiembrie la Tribunalul ONU pentru crime de război în ex Jugoslavia, Slobodan Praljak, fostul comandant al forţelor croato-bosniace din timpul războiului din Bosnia 1992-1995, se sinucide în sala de judecată înghiţind o sticluţă cu otravă la puţin timp după ce a ascultat verdictul judecătorilor.

Mai mult, il Tempo, reaminteşte că pentru prima oară în istoria UE, Comisia europeană activează articolul 7 din Tratate, pentru Polonia, întrezărind riscul unei violări a statului de drept odată cu reforma Justiţiei, care limitează independenţa magistraturii. Se întâmpla pe 20 decembrie. Putem spune că acestea sunt cele mai remarcabile evenimente ale acestui an care, după cum observăm, a fost unul foarte tulbure pentru toate  ţările europene şi nu numai...