Editura Evenimentul si Capital

15 lucruri fascinante şi înfiorătoare pe care nu le ştiaţi despre păianjeni

Exponat din expozitia Tesaturi periculoase, sursa Muzeul Antipa
Autor: | | 1 Comentarii | 2536 Vizualizari

Păianjenii fascinează, dar şi îngrozesc oamenii. Lumea arahnidelor este diversă şi fascinantă, iar dintre toate aceste fiinţe păianjenii ies în evidenţă. Ţes pânze incredibil de complexe şi de puternice, unii pot creşte atât de mult încât să fie capabili să mănânce păsări, iar alţii se hrănesc cu „verii” lor mai mici. Păianjenii au sîngele albăstrui.

Ştiaţi că:

1. Există un păianjen uriaş? Acestea este „tarantula Goliat” şi  trăieşte în pădurile tropicale din nord-estul Americii de Sud. Acesta manâncă tot ce îi iese în cale. Hrana sa este formată, în principal, din alte nevertebrate, în special rude ale râmelor şi mai rar mamifere, amfibieni sau reptile. Tarantula Goliat consumă şi păsări şi poate creşte mare cât o farfurie de pizza de circa 30 de centimetri. Cel mai mic păianjen din lume trăieşte în Borneo şi are dimensiunea unei gămălii. 

2. Poetul Ovidiu din Grecia Antică a scris povestea tinerei Arachne, care se fălea că este cea mai iscusită ţesătoare, mai bună chiar decât zeiţa Atena cea care a inventat acest meşteşug. La auzul acestor veşti, zeiţa s-a înfuriat, s-a transformat într-o bătrână şi a mers să îi facă observaţie femeii că lipsa ei de modestie ar putea să supere olimpienii.

Arachne a jignit-o însă şi a continuat să se mândească cu priceperea ei. Atena şi-a dezvălut atunci identitatea şi s-a întrecut cu muritoarea. Zeiţa a ţesut scene faimoase în care fusese învingătoare şi mai multe scene în care muritorii erau pedepsiţi de zei pentru sfidarea lor. În schimb, Arachne a ţesut scene în care batjocorea zeii, precum cele în care Zeus îşi înşela soţia, pe Hera, cu Leda, Danae şi Europa.

Atena a fost impresionată de frumuseţea ţesăturii, dar s-a înfuriat din cauza subiectelor folosite de femeie aşa că a lovit-o şi le-a rupt. Speriată şi ruşinată, Arachne s-a spânzurat, dar zeiţa şi-a arătat mila nelăsând-o să moară ci transformând-o într-un păianjen, iar funia cu care se spânzurase într-un fir.

3. Aproape toţi păianjenii sunt veninoşi, dar rolul veninului lor este acela de a-şi paraliza prada, nu de a le face rău oamenilor. Din speciile cunoscute de păianjeni, doar 25 au venin care îi poate afecta pe oameni. Cei mai cunoscuţi păianjeni veninoşi din Statele Unite sunt văduva neagră şi păianjenul pustnic maro ale căror muşcături au provocat mai multe morţi în ultimele două decenii.

4. În unele culturi, păianjenii sunt văzuţi ca delicatese de sute de ani. În sudul Pacificului oamenii mănâncă aceleaşi tipuri de păianjeni pe care le folosesc şi în ţesutul plaselor de pescuit. Păianjenii sunt prăjiţi şi vânduţi de comercianţi stradali. Cei care au gustrat această delicatesă spun că păianjenii au un gust de nuci şi sunt lipicioşi asemenea untului de arahide.

5. Majoritatea păianjenilor sunt „canibali”. Femelele pot uneori să îşi mănânce partenerii chiar în timpul ritualului de împerechere. Totodată, unele specii vânează alţi păianjeni, dezvoltând metode noi pentru a-i prinde.

6. Veninul celui mai periculos păianjen din lume poate duce la apariţia unor erecţii nedorite la bărbaţi care pot dura chiar şi patru ore. Acesta este motivul pentru care oamenii de ştiinţă încearcă să îl folosească în medicamentele dedicate tratării disfuncţiilor erectile. Muşcătura acestui păianjen, a cărei denumire provenită din greacă (Phoneutria) se traduce ca „ucigaş”, cauzează totodată durere extremă, inflamare, pierderea controlului muşchilor şi poate duce la paralizie şi asfixiere.

Această specie agresivă, numită în limbajul comun păianjen călător brazilian sau păianjen armată, a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai veninos păianjen din lume. Păianjenul călător brazilian este nocturn, nu îşi construieşte pânze, ci caută activ prada prin junglă.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate