Editura Evenimentul si Capital

112, urmașul lui 961. Cine îi salvează pe bucureșteni

Alis Grasu manager SABIF FOTO: RĂZVAN PETRESCU
Autor: | | 0 Comentarii | 457 Vizualizari

Pe lângă angajații Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, contribuie și 2.600 de voluntari.

Înainte de 1989, persoanele care aveau probleme de sănătate în regim de urgență apelau „Salvarea” formând 961. Pe atunci, în București existau doar două farmacii deschise și noaptea, iar în municipiile reședință de județ, de regulă, era doar una. Astăzi, după 25 de ani de democrație, situația este net îmbunătățită.

În timpul regimului comunist, în sprijinul bucureștenilor care aveau nevoie urgent de ajutorul „Salvării” erau trimise 300 de autoturisme – Dacii Break, Dacii Turism și câteva TV-uri. Dotarea lor era minimală: trusa medicului, targa, trusa de oxigen. Ici-colo mai găseai o ambulanță care avea și electrocardiograf portabil.

Fără concedii de odihnă

În prezent, 180 de „Ambulanțe”, dotate cu aparatură de ultimă generație, 94 de medici, 234 de asistenți, 84 de operatoare și 333 de ambulanțieri sar să salveze viețile cetățenilor din București-Ilfov. E a doua zi de Crăciun, dar la Serviciul de Ambulanță București- Ilfov (SABIF) activitatea e în toi. În această perioadă nici un angajat nu pleacă în concediu de odihnă. Toată lumea e pe baricadă. Cea a salvării de vieți.

Îl găsim pe managerul (SABIF, medicul Alis Grasu, printre operatorii care, în regim non-stop, preiau apelurile disperate ale cetățenilor. Dispeceratul SABIF este informatizat complet, în sistem integrat cu celelalte instituții cu atribuții în intervențiile de urgență: poliție, pompieri... În încăperea alăturată, alte „echipaje computerizate” „dau vânt” ambulanțelor către adresele solicitanților. „Informatizarea dispeceratului a început în anul 1993. Cu ajutor s-a făcut un soft dedicat, apoi ne-au dotat cu calculatoare și echipamentele necesare. O echipă de medici, condusă la vremea respectivă de regretatul dr. Mircea Oprișan, a lucrat foarte mult împreună cu informaticieni, astfel încât împreună au făcut acest program pe care noi l-am tot îmbunătățit”, spune managerul.

Voluntarii pun umărul

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate