Editura Evenimentul si Capital

Opinia cititorului. Diaconu Irina: Și eu i-am cunoscut pe pădurarii din Munții Apuseni

ziare_11
Autor: | | 2 Comentarii | 486 Vizualizari

Cei mai frumoşi ani ai tinereţii mele au fost cei în care mi-am desfăşurat activitatea, acordînd asistenţă geologică la amenajarea hidrocentralei "Someş".

Sosirea în zonă a fost într-o primăvară. Din Gilău, unde mă adusese o rată, mi-am continuat drumul într-o căruţă, la care erau înhămate două bivoliţe, propietate a pădurarului Simion din satul cu circa o sută de fumuri- Someşul Caldpădurar la care m-am şi cazat. Căsuţa din bârne de brad cu acoperiş de şindrilă, saltea umplută cu pănuşe de porumb, lampă cu petrol. La intrarea în sat, pe un pod din lem, te învăluia întotdeaua misosul amărui al arinilor şi parfumul unui pâlc de molizi. Dar cea mai frumoasă "aventură" a fost odată când am plecat din Cluj cu rata spre Râşca Dăngăului, pe ruta Huedinului. În rată eram singura persoană străină din zonă. Femei şi bărbaţi de-ai locului erau îmbrăcaţă în costume naţionale cu desagi în care-şi făcuseră cumpăraturile. Se uitau curioşi la mine, dar nu îndrăzneau să mă întrebe ce-i cu mine în rată şi unde merg? Eu i-am întrebat cum se numeşte preotul din Râşca, unde mă gândisem să cer găzduire. Mi-au spus că la ei în sat nu au preot, că din când în când vine un preot din altă localitate să oficieze slujba. Şi atunci i-am întrebat cum îl cheamă pe pădurar. Pe care-l căutaţi? Că avem mai mulţi. Cum mi-a sunat interesant numele Zirbo Todoruţ, a rămas că la el voi merge. La ieşirea din Huedin, dintr- o dată părea că suntem într-o familie. Şi am ajuns la Râşca. Sat frumos cu căsuţe răspândite între pâlcuri de mesteceni şi brazi, cu împrejmuiri din scânduri, leaţuri, care ocroteau mici parcele cultivate cu orz şi cartofi. Multe pajişti, oamenii fiind crescători de vite, încă de pe atunci trimiteau tăuraşi în Italia. Găsesc şi casa pădurarului, o căsuţă nou- nouţă din bârne de brad acoperite cu şindrilă. Nu era nuimeni acasă, erau plecaţi la lotul de cartofi. După masă au sosit şi s-au bucurat că am venit la ei în vizită. Seara am dormit într-un pat cu plapumă de pe care nu se rupsese eticheta. Şifonierul deschis, lasa la vedere banii. În zonă nu se cunoştea noţiunea de hoţ. Încântată, a doua zi am plecat de la ei pe jos, coborînd dealul pe la Lăpuşeşti să ajung jos la centrala subterană, în studiu pe atunci, de la Roşeşti şi apoi pe Valea Someşului, la Someşul Cald, unde earm cazată. Uneori m-am bucurat de cazare într-o cabană mare din com. Măguri, când trebuia să ajung la sondele de pe captările secundare. Şi azi imi amintesc cu drag de ei şi de frumoasele locuri, de oamenii şi de ospitalitatea lor..., S-a întâmplat ca în acea rată să ajungă cu noi în Râşca şi un ţăran străin de locuri, care, bine băut a greşit maşina în care s-a urcat. Credeţi că a arămas aşa, abandonat, lângă maşină? Nici vorbă!. După ce au aflat ce este cu el, l-au luat acasă cu ei, l-au cazat, spunându-i foaret simplu :"no, hai ş-oi mere la noi şi dimineaţă te-i întoarce la Cluj"!. Ce mult mi-ar plăcea ca din fondurile de la Guvern să li se cumpere un tractor nou pădurarilor din Horea, care au cărat cu utilajele lor vechi epava avionului prăbuşit. Până aici şi-au dovedit omenia, hărnicia şi disponibilaltea de a întinde o mână de ajutor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate