Editura Evenimentul si Capital

Guvernul nu a anulat cadourile pentru infractori din Codurile penale

09_justitia_shutterstock_114277594
Autor: | | 13 Comentarii | 2534 Vizualizari

Executivul a rămas surd şi orb la cererile procurorilor DNA şi DIICOT, dar şi la ale judecătorilor Instanţei Supreme de a modifica prevederile care pot arunca în aer Justiţia românească.

De luni de zile Guvernul României, prin Ministerul Justiţiei, a fost sesizat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi cei ai DIICOT, dar şi de judecătorii Instanţei Supreme, pentru a modifica prin Ordonanţă de Urgenţă acele prevederi din noile Coduri penale care sunt efectiv cadouri pentru infractori. Acestea sunt prevăzute a intra în vigoare la 1 februarie 2014. "Dacă textele intră în vigoare chiar şi o singură zi, dezastrele produse în sistemul de justiţie penală vor fi ireparabile, anulânduse practic munca unui întreg sistem judiciar", a avertizat expertul anticorupţie Laura Ştefan, de la Expertforum. ● Pedeapsa în cazul infracţiunilor contra patrimoniului scade dramatic, inclusiv în cazul în care acestea au generat consecinţe deosebit de grave. Este practic o invitaţie pentru infractori, scăderea limitelor de pedeapsă influenţând prescripţia specială ce duce la oprirea procesului penal. ● Îngreunarea anchetelor, prin imposibilitatea de a folosi instrumente investigative. Demnitarii şi mai ales miniştrii parlamentari greu vor putea fi aduşi în faţa unui judecător, din moment ce nu poţi să faci interceptări decât după ce îi comunici că îl urmăreşti penal. ● Cel mai rău lucru este ca fiecare judecător să meargă pe o interpretare proprie a principiului legii penale mai favorabile. Asta va genera în practică soluţii diferite în cauze similare. ● "Am organizat mai multe dezbateri despre noile Coduri, la care au participat peste 150 de magistraţi - procurori, judecători de la Înalta Curte, de la Curţile de Apel. A reieşit clar că nu interpretau la fel aplicarea legii celei mai favorabile, de exemplu. Preşedinta Înaltei Curţi, doamna Livia Stanciu, a cerut o Ordonanţă de Urgenţă care să clarifice problemele semnalate. DNA şi DIICOT au semnalat guvernului, încă din noiembrie 2013, mai multe prevederi din noile Coduri care le pot bloca investigaţiile în cazuri de mare corupţie şi de crimă organizată şi au cerut îndreptarea lor prin OUG. Aceleaşi avertismente au fost reţinute şi în ultimul Raport MCV. Aşteptăm, aşadar, manifestarea voinţei politice de a corecta aceste probleme cât mai este timp. Altfel, totul riscă să arate mai degrabă a haos planificat, cu consecinţe grave asupra investigaţiilor în curs, cu sentinţe diferite în speţe similare, în funcţie de interpretarea judecătorilor, şi, prin urmare, deteriorarea încrederii publicului în Justiţie", a afirmat şi directorul Freedom House România, Cristina Guseth.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Pagina 1 din 1Loading...

Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
11:50 Regele Mihai. Funeraliile Regale. AUDIENŢELE TELEVIZIUNILOR. Cine a acaparat ratingul? SURPRIZĂ! 11:18 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 10:58 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 10:48 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 10:46 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 09:37 Ce scrie presa internațională, despre FUNERALIILE REGELUI MIHAI! Publicația care și-a „INNEGRIT” prima pagină, în memoria Majestății Sale 09:32 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 08:46 Gândul lui Cristoiu. Petre Roman despre vizita Regelui din decembrie 1990: „M-am trezit cu o situație contrară celor convenite” 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii

Articole salvate