Editura Evenimentul si Capital

1 MAI muncitoresc. DISCURSUL tovarășului Vasile LUCA, ținut în Parcul I.V. Stalin din București, în 1951

Autor: | | 5 Comentarii | 10179 Vizualizari

Unul din liderii ajunși la putere după 1945, cei care au comunizat România, după 6 martie 1945, a fost Vasile Luca, pe numele său adevărat László Luka, ce era ministru de Finanṭe în 1951, provenind dintre activiștii Partidului Comunist încă din anii ilegalităṭii.

În Primul Război Mondial, Vasile Luca făcuse parte din Divizia Secuiască ce luptase împotriva armatei române. După război a intrat în Partidul Comunist, ajungând membru al Comitetului Central. Arestat pentru activităṭi subversive, a trecut şi prin închisoarea din Cernăuṭi de unde a fost eliberat în 1940, când oraşul a fost ocupat de trupele lui Stalin. La cererea sa, Vasile Luca a devenit cetăṭean sovietic. A ajunsdeputat în Sovietul Suprem al Ucrainei, până în 1944 când s-a întors în România, împreună cu „fraṭii de la răsărit”, pentru a construi socialismul.

După intrarea Armatei Roșii în România, el a devenit unul dintre pionii principali ai implementării comunismului în țara noastră. E celebră strigătură comunistă: “Ana, Luca și cu Dej bagă spaima în burgheji!”.

Dar, iată ce grăia Vasile Luca în 1951, cu doar puțin timp înainte ca să cadă în dizgrația lui Gheorghiu Dej, potrivit înregistrării Radiodifuziunii române:

„Victoria internaṭionalismului proletar asupra naţionalismului burghez a fost o victorie de o însemnătate hotărâtoare asupra dezvoltării ulterioare a ţării noastre, ea a constituit izvorul tuturor succeselor viitoare ale clasei muncitoare din Republica Populară Română. [aplauze] Această victorie a internaţionalismului proletar a salvat România de jugul imperialismului apusean. Pe baza acestei victorii a internaţionalismului, poporul român a putut cuceri un loc de cinste în marea familie a popoarelor care luptă pentru pace, democraţie şi socialism, în frunte cu marea Uniune Sovietică. [aplauze]

Dintr-o ţară vasală imperialismului apusean şi jefuită de aceasta, România a devenit o ţară liberă şi independentă. Ea se încadrează în rândul acelor ţări şi popoare care, scuturând jugul imperialosmului şi al capitalismului, se dezvoltă neîncetat, pe baza ajutorului reciproc, în cadrul colaborării economice-politico-culturale, pe baza principiului internaţionalismului proletar, pe baza principiului lui Lenin şi Stalin – cum spunea tovarăşul Molotov – sub conducerea cărora au fost puse bazele şi este întărită colaborarea multilaterală între popoarele care s-au smuls din robia capitalistă. Această colaborare se întemeiază pe recunoaşterea egalităţii în drepturi a popoarelor mari şi mici, pe ajutorul reciproc, frăţesc, între ele şi pentru lupta comună pentru cauza victoriei socialismului, sub steagul lui Lenin şi Stalin. [aplauze] […]

Datorită acestui tip nou de colaborare între popoare mari şi mici, realizată de Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice, ţara noastră nu mai este o ţară izolată, supusă presiunii capitalului monopolist internaţional. Astfel, s-a produs o schimbare fundamentală şi în relaţiile dintre ţara noastră şi ţările capitaliste. În trecut capitalul străin pătrundea la noi în ţară în condiţiuni înrobitoare, atât din punct de vedere economic, cât şi politic. Am fost o ţară producătoare de materii prime pentru industria capitalistă de peste graniţă şi un rezervor de braţe ieftine de muncă pentru capitaliştii străini. Astăzi nu tratăm cu ţările capitaliste nicio chestiune, decât pe picior de egalitate şi realizăm un asemenea schimb economic ce serveşte reciproc intereselor ambelor ţări şi care nu atinge cu nimic independenţa şi suveranitatea ţării noastre. [aplauze] După ce manevrele imperialiştilor anglo-americani de a înrobi din nou ţara noastră, cu ajutorul reacţiunii burghezo-moşiereşti, a social-democraţiei de dreapta şi a unor elemente trădătoare de tip Pătrăşcanu s-au prăbuşit, imperialiştii, fără a renunţa la diversele feluri de provocări, de acţiuni diversioniste, sabotaj, spionaj etc, au încercat să încearcă să pună piedici dezvoltării economiei noastre socialiste. Ţările de democraţie populară, chiar cele mai înapoiate din punct de vedere economic, n-au putut şi nu pot fi îngenuncheate de niciun fel plan Marshall, de niciun fel de discriminări, prin refuzul de a livra diferite materii prime, semifabricate sau utilaj industrial cu care USA şantalizează ţările marshall-izate. Cu ajutorul Uniunii Sovietice, cu ajutorul sistemului de colaborare economică pe baza principiului internaţionalismului proletar, ţara noastră construieşte într-un ritm necunoscut industria sa socialistă şi merge înaite pe calea transformării socialiste a agriculturii sale, introducând mecanizarea şi tehnica avansată.”

Pagina 1 din 2
Tag-uri: luca, dej, comunisti, 1 maiStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
playtech.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
09:53 Dan Andronic anunţă procedura de INFRINGEMENT împotriva României pentru NERESPECTAREA prezumției de NEVINOVĂȚIE în dosarele PENALE 10:28 Ludovic Orban, AUDIAT la Parchetul General. A fost chemat pentru a se constitui parte vătămată în dosarul în care a fost achitat 23:24 Dragnea: „SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI nu este o soluție, dar NU AVEM de GÂND să FIM INACTIVI” 22:10 TEXTUL DENUNȚULUI făcut de Orban împotriva premierului Dăncilă. ÎNALTĂ TRĂDARE, uzurparea funcției și DIVULGARE de informații nepublice - FOTO 16:37 Testamentul lui Corneliu Coposu a fost făcut public. DOCUMENTUL OLOGARF în TEXT. Scris într-un moment în care îşi simţea sfârşitul 15:09 CADE GUVERNUL?! Un fost ȘEF al CCR a făcut lumină în CONFLICTUL IOHANNIS - DĂNCILĂ 14:30 Războiul PSD-Iohannis, la alt nivel. Se pregătește un protest URIAȘ: Sute de MII de oameni în STRADĂ 21:17 TEHNICA LOVITURII DE STAT în România lui IOHANNIS ȘI DRAGNEA. Editorial de DAN ANDRONIC 09:41 DEZVĂLUIRILE lui LUDOVIC ORBAN. De ce i-a făcut PLÂNGERE PENALĂ premierului DĂNCILĂ 08:57 Plângerea de Înaltă Trădare - un pas din pașii de debarcare a Vioricăi Dăncilă de către Klaus Iohannis. Gândul de sâmbătă 08:31 Ludovic Orban, ATAC DUR la liderul PSD. „LIVIU DRAGNEA A INTRAT ÎN PANICĂ, îi fuge pământul de sub picioare” 08:22 Dragnea PUNE TUNURILE pe Iohannis. Plângerea lui Orban, „CONCEPUTĂ și REDACTATĂ la Cotroceni”. „Nedemocratic, BRUTAL, neconstituțional!”. Ce plan are PSD? 19:42 Fostul președinte CCR TRANȘEAZĂ plângerea penală depusă de Orban: „Sunt lucruri foarte grave! Pedeapsa este URIAȘĂ” 17:06 Siegfried Mureșan respinge ipoteza preluării Guvernului 15:29 SURPRIZĂ MAJORĂ la Cotroceni. Șeful european al lui Tăriceanu a discutat cu Iohannis modificările PSD-ALDE la legislația penală 11:42 PSD lovește din Bruxelles: Orban a insinuat că SUA sunt complice la o înaltă trădare 09:29 SCENARIUL PSD-ALDE pentru ZIUA Z. Ce se ÎNTÂMPLĂ în cazul SUSPENDĂRII lui Dăncilă? Tăriceanu: „Am CĂDEA într-o CAPCANĂ!” 20:24 Planul MÂRȘAV al președintelui! Ce i-a propus ÎN SECRET premierului Dăncilă. Dragnea, LOVITURĂ DURĂ pentru Iohannis 18:32 Dragnea este NERVOS din cauza lui Iohannis. SCENARIUL HALUCINANT al liderului PSD: „Președintele pregătește o LOVITURĂ de STAT” 15:56 Ludovic Orban a depus la Parchet o sesizare penală care îi vizează pe Dăncilă și Dragnea - UPDATE

Articole salvate