Editura Evenimentul si Capital

„1 B”. Știți unde se află acum prima mașină înmatriculată în București?

Primul automobil înmatriculat în București. Fotografie: Marian Iliescu
Autor: | | 2 Comentarii | 4379 Vizualizari

Elegant ca o trăsură împărătească, ușor și rapid: automobilul construit la Fabrique Nationale d`Armes, Herstal – Belgia. A făcut furori în România, la începutul secolului al XX-lea.

A fost primul automobil înmatriculat în București  -  poartă numătrul „1B”, și a aparținut lui Bassil Gheorghe Assan (1880-1918), fiul industriașului care a construit în 1853, la București, prima moară acționată de un motor cu aburi (expusă acum la Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida”).

Astăzi, la fel de elegant, dar tăcut, vehiculul, care a născut multe invidii la vremea sa și a făcut multe capete să se întoarcă după el,  se află la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), la parter, și își așteaptă vizitatorii. 

Iată o mică descriere tehnică, realizată de cercetătorii de la MNIR, Oana Ilie și Bogdan Coconoiu:  

„Automobilul are o caroserie de tip faeton cu două locuri. Propulsia este asigurată de un motor bicilindric dispus transversal, în față. Motorul este pus în funcțiune prin acționarea unei manivele care, introdusă printre spițele roții stânga față, se cuplează la arborele cotit.

Aprinderea se realizează prin scânteie electrică furnizată de două magnetouri de joasă tensiune. Un rezervor de gazolină este plasat sub bancheta pasagerilor, combustibilul ajungând printr-o conductă într-un «amestecător» (precursorul carburatorului). Tot sub banchetă se află rezervorul de apă, răcirea fiind asigurată de un radiator de tip serpentină. Din păcate, carcasa metalică de protecție a acestuia nu mai există.

Frâna de serviciu, cu bandă, acționează prin intermediul unei pedale asupra unui tambur fixat central, pe arborele de transmisie. Simultan, se realizează și decuplarea motorului de transmisie prin deplasarea curelei de pe tamburul fix pe tamburul liber. Frâna de mână acționează pe cei doi tamburi ai punții spate. Transmisia are două trepte de viteză și funcționează prin intermediul a două curele de fricțiune încrucișate.

Ambreiajul este de tipul progresiv cu bandă, schimbarea vitezelor făcându-se prin deplasarea unui levier plasat pe coloana de direcție (tr. I/stânga, tr. a II-a/dreapta). De la arborele de transmisie, cuplul este transmis prin intermediul a două lanțuri, soluție folosită la automobilele F.N. până în anul 1906, când s-a trecut la producția sub licența firmei Rochet-Schneider.

Ambele punți sunt rigide, suspensia fiind asigurată de arcuri longitudinale cu foi. Acționarea direcției se face prin intermediul unui lanț și două leviere de direcție. Accelerația este acționată manual printr-o rozetă de pe coloana de direcție și un sistem de scripeți. Pentru a putea circula noaptea, automobilul este dotat cu două felinare cu petrol. Roțile sunt prevăzute cu bandaje de cauciuc.”

L-a supărat pe Prințul George Valentin Bibescu

Cu mașina sa,  bogătașul Bassil Gheorghe Assan a reușit să-l supere pe Prințul George Valentin Bibescu. Acesta, un mare iubitor de mașini, de avioane și alte asemenea mașinării, își dorea neapărat ca mașina sa să fie „prima” din București. Dar cum „morarul” i-a luat-o înainte, „ Prefectura Capitalei a găsit o soluţie de… compromis, înregistrând mașina prinţului cu numărul 0”, după cum au aflat istoricii.
Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 11:10 Vanghelie, declarație BOMBĂ despre SIPA: „S-a luat pe CD-uri, exact ştiţi cum iei covrigii pe o aţă” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient” 23:44 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE

Articole salvate